Az RVI relative vigor index indikátor

A számos oscillátoros indikátor közül a Relative Vigor Index, vagy RVI egy kevésbé népszerű indikátor, mint a nála jóval ismertebb Stochastic, vagy a Relative Strength Index. A legtöbb kereskedési rendszer ezt a két indikátort használja, ellenben az RVI indikátor nem kifejezetten gyakori. Ennek ellenére az RVI nagyon is jó indikátor, és ha jól használják, kiváló eszköz a technikai elemzéshez.

Az RVI indikátor kifejlesztője az a John Ehlers, aki felfedezte a MESA (Maximum Entropy Spectrum Analysis), a COG (center of gravity) és egyéb indikátorokat. A munkája és az abból eredő indikátorok Ehler könyveinek szüleményei. Elektromérnökként könnyű belátni, hogy sok a hasonlóság az olyan területek között, mint a szejzmográfia, amelyet Ehler honosított meg a technikai elemzések világában.

Az RVI indikátor bemutatása

Az RVI indikátor egy oscillátor, amely fix minimum és maximum között „rezeg.” A többi indikátortól eltérően nem mutat túlvett, vagy túladott kondiciókat, hanem az ár élénkségét vagy energiáját méri a Vigor vonal és a Signal vonal segítségével. Az RVI indikátor ezekkel számítja ki az ár lendületét vagy energiáját. Mint tudjuk, a momentum megelőzi az árat, ezért az RVI indikátor egészen jó pontossággal festi meg a fordulópontokat a piacon.

Az RVI számítása nagyon egyszerű. Az alapja, hogy amikor a piac emelkedik, az árak általában magasabban zárnak, mint nyitnak, medve piac esetében pedig általában alacsonyabban zárnak, mint nyitnak. Vagyis, bika piacon magasabb, medve piacon alacsonyabb záróértékeket jelöl.

Az RVI indikátor két vonalból áll

• Az RVI vonal kiszámítása, értékenként Nyitás–Zárás / Felső-Alsó (ez beállítható)
• A Signal vonal pedig egy szimmetrikusan mozgó átlag, amely az RVI vonal utolsó 4 értékéhez viszonyul

RVI

A Relative Vigor Index

A fenti chart mutatja a Relative Vigor Index-et az EURUSD 1napos chart-on. Ahogy láthatjuk, az RVI nagyon sima stílusban viszi fel az adatokat és a kulcsfontosságú fordulópontokon fordul meg. Közelebbről megfigyelve, az RVI indikátor fordul meg először, azt követi az ár megfordulása. Mert a momentum/energia megelőzi az árat.

Kereskedés az RVI oszcillátorral

A kereskedőknek lassan illene sejtenie, hogy az RVI indikátor mikor és hol lehet a segítségükre. Például használhatjuk az RVI indikátor a mozgó átlag stratégiával közösen. Mivel a mozgó átlag mutatja nekünk a trendet, az RVI oscillátor pedig megmutatja a visszahúzásokat a bika piacon, amely beszállási pontot ad. Nem csak a mozgó átlag, de a divergencia kereskedéshez szintén jól használható az RVI oscillátor. A divergenciák nagyon érdekesek, főleg, ha kombináljuk az RVI adataival. A többi oscillátorral ellentétben a divergencia kereskedés sokkal egyszerűbb az RVI alkalmazásával.

RVI

RVI divergencia kereskedés

A fenti példa a medve divergencia klasszikus esete. A magasabb érték elérése után az árak gyorsan esnek. Ekkor érdemes eladással beszállni, mert alacsony a kockázat. De úgy is lekereskedhető a deivergencia, hogy az RVI indikátor által kirajzolt trendvonal áttörésekor vétellel szállunk be, ami szintén alacsony kockázatú, de nagy megtérüléssel kecsegtető pozíció lenne.

Lássuk, hogyan néz ki egy kereskedési stratégia csak a mozgó átlaggal és az RVI indikátorra.

RVI

RVI – Mozgó átlag kereskedési stratégia

A fenti példa során 2 mozgó átlagot és az RVI indikátort használtuk 1napos chart-on. Ahogy a chart-on látjuk, ez az egyszerű és alapvető stratégia alacsony kockázatot hordoz, magas megtérüléssel. Az RVI-re koncentráltunk, vártuk, hogy előre jelezzen nekünk, majd vártuk, hogy a mozgó átlagok keresztezzék egymást az RVI-től kapott jelzésnek megfelelően. Végül, megvártuk az ár a mozgó átlag alatt zárjon, ekkor nyitottunk eladási pozíciót. A kereskedést pedig addig folytattuk, amíg az RVI nem jelzett ismét bika jelzést. Ekkor megvártuk, hogy az ár magasabban zárjon, vagy nyisson, mint a mozgó átlag. A fenti kereskedés összesen 344 pip hasznot hozott 160 pip-es előzetes kockázat mellett.

Az RVI indikátor összegzése

Az RVI indikátor egy hatásos, de sima oscillátor, amely a megfelelő indikátorok társításával irányt mutathat a kereskedőnek. Ahogy a fenti cikkben olvashattuk, a legegyszerűbb kereskedési koncepciók, valamint az RVI indikátor használata hatásos fegyver lehet a kezünkben a technikai elemzésekhez.

Szólj hozzá!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés